Bockbier het hele jaar door!

Aventinus Doppelbock

Oktober is de maand van het Bockbier. Ooit hebben de brouwers van Nederland afgesproken dat de eerste maandag het nieuwe Bockbier gelanceerd wordt. Ondanks verwoede pogingen van de grote brouwers is dat nooit echt van de grond gekomen. Tegenwoordig vind je de herfstbocken al in de schappen en op tap als je amper terug bent van vakantie.

Wat is nou eigenlijk een Bockbier? Een goede vraag, waarop heel veel antwoorden mogelijk zijn. Algemeen bekend is dat Bockbier zijn oorsprong vindt in de Duitse stad Einbeck. In deze Hanzestad werd het populaire Einbecker bier gebrouwen. Door de populariteit verspreidde dat bier zich over heel Duitsland, waar het in de loop der tijd verbasterde tot ‘Ein Bockbier’.

In Nederland krijgen we vanaf half september zin in Bockbier. De traditie rond het Bockbier is – anders dan je wellicht denkt – nog niet zo oud. Bockbier zoals we dat nu drinken kwam op aan het eind van de jaren zeventig in de vorige eeuw. Merken als Grolsch en Amstel maakten het bier bekend bij het grote publiek.

Vastentijd

Duitsland is dus de bakermat van Bockbier, maar met onze herfstbock traditie hebben de Duitsers niks. Bij een Bockbier denken zijn al gauw aan een Weizen Doppelbock. Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen voor in de Vastentijd. Er mocht niet gegeten worden, maar wel gedronken. Dan kon je maar beter zorgen dat je een stevig energiedrankje bij de hand had. Een Weizen Doppelbock is een bier gebrouwen met extra veel gerstemout en tarwemout en met een alcoholpercentage dat boven de 7,5% ligt. Zo’n bier geeft je brandstof waar je wel even mee vooruit kunt.

Aventinus

De namen van deze bieren eindigen vrijwel allemaal op -ator of -us. De oudste Weizen Doppelbock van het bierwalhalla Beieren is Schneider Weisse Aventinus TAP 6. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1907. Aanvankelijk werd het dus vooral gedronken tijdens de Vastentijd. In die periode wordt ook nog steeds het Aventinusfest gehouden, waarin dit bier van 8,2% de hoofdrol speelt.

In tegenstelling tot de Nederlandse herfstbocken is Schneider Weisse Aventinus een bier dat al jarenlang het hele jaar door gedronken wordt. Deze stevige, maar zeer doordrinkbare Bock is niet alleen in de herfst populair. Dat is vooral voor groothandels en de horeca heel fijn, want met een typisch seizoensbier kun je met een voorraad blijven zitten. Dat gebeurt dus niet met de Schneider Weisse Aventinus, omdat hier het hele jaar door veel belangstelling voor is.

Schneider Weisse Aventinus is een zeer zacht Bockbier. Bruin van kleur, met een royale gekleurde schuimkraag, zoals je die kent van een Weizen. De tarwemout zorgt voor een frisse doordrinkbaarheid. In dit bier kom je aroma’s tegen van banaan, karamel, pruimen en gedroogd fruit. Volgens de kenners een evergreen die elke bierliefhebber op zijn bucketlist zou moeten hebben.

Bier en spijs

Deze Weizen Doppelbock is een geweldige begeleider van zeer uiteenlopende maaltijden. Bij vrijwel alle soorten vlees, van een kipfilet tot wildgerechten en van spareribs tot een schnitzel; Schneider Weisse Aventinus gaat hier geweldig bij. Dat geldt ook voor vis en dan wel de vette vissoorten. En probeer dit bier zeker ook eens in combinatie met een dessert met cake, chocolade, noten of wat pittigere kaassoorten.

Wil je jezelf nog meer verwennen, trakteer jezelf dan eens op een Schneider Weisse Aventinus Eisbock. Dit is de ge-eisbockte versie van de Schneider Weisse Aventinus. Door middel van vriesdestillatie is water onttrokken aan de Aventinus. Hierdoor is het alcoholpercentage gestegen tot 12% en zijn de aroma’s nog geconcentreerder en nog complexer. Je proeft blauwe pruim, marsepein, karamel, toffee en nog veel meer. Elke slok is telkens weer huilen van geluk. En het genieten van deze Duitse Bockbieren mag het hele jaar door!

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Meer artikelen

Bestel hier jouw Schneider Weisse

Nix 18

Ben je 18 jaar of ouder?

Speciaalbieren kopen? Dat mag alleen als je 18 jaar of ouder bent. Aan minderjarigen willen (en mogen) wij geen bier verkopen.