Geschiedenis Schneider Weisse

De geschiedenis van Schneider Weisse

Georg Schneider l roeide tegen de stroom in toen hij in 1872 de Weizen-rechten kocht en zijn Weizen-brouwerij oprichtte. De beginperiode was uitermate lastig, vooral omdat het ondergistende Pils enorm in opkomst was. Pils verdrong Weizen en ook andere bovengistende in razend tempo van de markt. Het vergde nogal wat standvastigheid om door te gaan met het brouwen van uitsluitend Weizen. 

Oorlog
Daar kwamen ook nog eens twee wereldoorlogen overheen. Voortdurende dreiging en een gebrek aan grondstoffen maakten bier brouwen niet eenvoudig. Bovendien weigerde de familie Schneider lid te worden van de Nazi-partij, de NSDAP. Wederom koos de brouwerij hier voor de moeilijke weg. Omdat ze geen lid waren van de Nazi-partij moesten ze betalen voor elk brouwsel.

Na de oorlog betaalde deze lastige weg zich uit. Omdat Schneider geen lid was geweest van de Nazipartij mocht de brouwerij van de geallieerden als een van de eerste Duitse brouwerijen weer bier brouwen.

Schneider Bräuhaus
In de periode werd de brouwerij ook verhuisd van München naar Kelheim. In de oorlog had de brouwerij in München door bombardementen zoveel schade opgelopen dat de familie besloot een brouwerij te bouwen in het nabijgelegen dorpje Kelheim.
Tot op de dag van vandaag is Schneider Weisse nog altijd present in München. In de stad bevindt zich nog altijd het Schneider Bräuhaus, een bierlokaal waar de traditie en geschiedenis vanaf druipen.

Oktoberfest
Die verhuizing was er één met gevolgen. Omdat de brouwerij is verplaatst naar Kelheim en Schneider Weisse dus geen bier meer brouwt in München, mag het ook niet deelnemen aan het jaarlijkse Oktoberfest. Dat is jammer, want hierdoor mist de brouwerij en stukje zichtbaarheid naar bierliefhebbers over de hele wereld. Nog los daarvan scheelt het ook een flink aantal vaatjes bier.

De hele wereld
Schneider Weisse heeft flink geprofiteerd van de hernieuwde belangstelling voor Weizen. Wereldwijd is dit tarwebier weer helemaal terug. Schneider Weisse vind je dan ook over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Rusland en Argentinië tot Nederland.

Duurzaamheid
Inmiddels staat Georg Schneider VII aan het roer van de brouwerij. Georg de VIII zal over niet al te lange tijd de brouwerij overnemen. Meer dan ooit tellen de waarden van deze familiebrouwerij. Kwaliteit en duurzaamheid zijn heel belangrijk. De kwaliteit vind je terug in de bieren. De duurzaamheid onder meer in de energievoorziening. Schneider Weisse heeft veel geïnvesteerd in zonne-energie en hergebruik van materialen. Zo probeert de brouwerij elke dag het goede te doen om de wereld beter en schoner te kunnen doorgeven aan de volgende generaties.

Schneider Weisse bezoeken
Een bezoek aan het Schneider Brauhaus is zeer de moeite waard. Hier zie, ruik, voel en proef je die typische Beierse biertraditie. Ook een bezoek aan de brouwerij in het wat noordelijker gelegen Kelheim is een aanrader. Breng dan zeker ook een bezoek aan de Biergarten, waar je kunt genieten van typische Beierse gerechten in combinatie met de beste Weizen-bierspecialiteiten ter wereld.

Nix 18

Ben je 18 jaar of ouder?

Speciaalbieren kopen? Dat mag alleen als je 18 jaar of ouder bent. Aan minderjarigen willen (en mogen) wij geen bier verkopen.